top of page

INTRO TOT … POT UP

Bijgewerkt op: 12 dec. 2023

Sociale en circulaire productinnovatie in een pot? Past dat er dan allemaal In? Ja, en bij Generation food kunnen we dit dan ook alleen maar toejuichen. EIT Food en Stad Oostende sloegen namelijk voor Pot Up de handen in elkaar om gezamenlijk een straffe, nieuwe aanpak rond inclusief ondernemerschap en circulariteit uit te bouwen. Door complementaire expertise samen te brengen wouden ze het perspectief van sterk ondernemerschap verbinden met burgers met diverse en kwetsbare achtergronden. Het project zet de reeds gekende maar ook nog niet gebruikte stromen van voedseloverschotten in uit Oostende. Dit gaat enerzijds over de toestroom via Foodsavers, maar ook over lokale ongebruikte reststromen, zoals garnalenschillen.



Pot Up  is gestart als een zoektocht naar nieuwe smaken en producten op basis van traditionele en originele bereidings- en bewaringstechnieken. Burgers van diverse en kwetsbare achtergronden worden begeleid om nieuwe producten te maken met lokale reststromen. Deze producten worden samen met hun verhalen aan een breder publiek verkocht. Zo verwerken ze niet alleen overschotten, maar bouwen ze ook aan ondernemerschap én draagvlak voor diversiteit binnen de bredere maatschappij.


Met Pot Up wordt de huidige samenwerking met de schenkende bedrijven van Foodsavers versterkt. Zo wordt er naast sociale meerwaarde ook ondernemerschap en circulaire sociale economie binnen Antenne (sociale kruidenierswerking van Stad Oostende) gecreërd. Pot Up moet dan ook uitgroeien tot een platform voor creatievelingen met diverse achtergronden die voedselreststromen verzilveren naar nieuwe producten.


“Pot Up zet in op voeding. Dit project wil aan inclusieve productinnovatie doen op basis van reststromen van lokale voeding. We willen zowel sociale als economische kansen bieden aan kwetsbare groepen, sensibiliseren rond voedseloverschotten en bewaartechnieken en draagvlak creëren voor deze doelgroepen” Katrien Verbeke - Eit-Food

Wat is de gecreëerde Impact?

Antenne is een bruisende ontmoetingsplek met diverse projecten rond o.a. het verwerken en herbestemmen van voedseloverschotten. Foodsavers regio Middenkust haalt maandelijks 30 ton voedseloverschotten op die herbestemd worden naar een 30 tal organisaties in de regio. De instroom bij Foodsavers komt dagelijks binnen via voedselindustrie en supermarkten. Elk seizoensaanbod zorgt voor grote volumes van bepaalde groentes en/of fruit (appelen, peren, banaan, aardbeien, champignons, pompoen, prei, witloof, …) met als gevolg dat ook Foodsavers regelmatig teveel overschot heeft van één groente of fruit. De korte houdbaarheidsdatum en overaanbod heeft als gevolg dat deze hoeveelheden niet steeds via de huidige kanalen herbestemd kan worden. Met Pot Up valoriseren we ook deze reststroom zinvol en duurzaam. Daarnaast verkennen we ook andere lokale reststromen die kansen bieden voor productinnovatie. Samen met een diverse groep van inwoners gaan we op zoek naar nieuwe en originele recepten om deze reststromen te verwerken in een Pot Up.


Deze verwerking zal mee zorgen voor een structurele oplossing voor de ‘overschotten van overschotten’ én bovendien sociale meerwaarde creëren voor kwetsbare groepen.

Samen met experts, lokale handelaars, de dienst toerisme, landbouw, retail en horeca, willen we ook een stabiele afzetmarkt creëren voor deze Pot Ups. We verkennen in dit traject ook de structurele inbedding en het opschalingspotentieel van Pot Up.


credits by EIT FOOD


Kunnen we dit dan beschrijven als maatschappelijke Innovatie?

In Oostende kan men spreken over een dubbele vergrijzing. Dit komt enerzijds door de vergrijzing van de lokale bevolking in de stad, anderzijds doordat oudere mensen naar de stad migreren. Daarnaast is Oostende een stad met vele nieuwkomers. Deze combinatie van vergrijzing en aanrijking van culturen, levert veel verhalen over eten op. Het gaat over herinneringen aan specifieke maaltijden maar ook over hoe men voedsel verwerkte en over bewaartechnieken. Met dit erfgoed gaan we aan de slag.


Pot Up gaat dus over meer dan recepturen. Het brengt duurzame, lokale voedselverhalen in bokalen. Elk product van Pot up is het resultaat van een co-creatieproces tussen nieuwkomers en mensen met wortels in Oostende. Ze creëren een nieuw product op basis van lokale ingrediënten, reststromen, eigen accenten en creatieve bewaartechnieken. Aan de hand van dit product brengen we het verhaal van verschillende mensen en zo ook verschillende culturen en smaken. Daarmee promoten we in Oostende de troeven van de diversiteit die de stad te bieden heeft, voor zowel de inwoners als toeristen en sensibiliseren we rond het herwaarderen van restjes.


De Pot Ups hebben verschillende effecten: ze sensibiliseren om minder te verspillen door nieuwe smaken en bewaartechnieken te herontdekken. Dit zowel bij particulieren als de partners van Foodsavers. Bovendien zorgen ze voor maatschappelijk draagvlak voor inwoners van de stad met zeer diverse én kwetsbare achtergronden. Door actief op het verhaal van deze makers in te zetten en hen mee in de kijker te zetten op de website, de etikettering, events en markten, brengen we hen op een heel positieve manier onder de aandacht. Tot slot zorgt Pot Up voor doorstromingskansen naar o.a. ondernemerschap.


Interessante Linken: 

 

 

Contactpersoon EIT-Food:

Katrien Verbeke

 

Ewoud Dutellie Oostende:

Antenne


42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page