top of page

Aan Tafel! Ontdek Hoe Ondernemers de Voedseltoekomst Vormgeven op de Generation Food Summit"

Op 9 oktober 2023 was het historische stadhuis van Leuven het toneel van onze Generation Food Summit met als thema ‘Aan tafel! Ondernemers voeden de toekomst’. Het werd een goed gevulde avond vol diepgaande discussies over, onder andere, de lessen die we kunnen trekken uit ons voedselverleden, de impact van ultra bewerkt voedsel, en de rol van ondernemerschap in het toegankelijk maken van gezonde en duurzame voeding.


Generation Food, een gezamenlijk initiatief van EIT-food, PROEF.org, Rikolto, KULeuven, UCLL, en Boerenbond zet vanuit ondernemerschap stappen richting een toekomst van duurzaam en gezond voedsel voor allen. Het evenement werd geopend met krachtige woorden van de Leuvense schepen van Handel, Johan Geleyns, die benadrukte dat voedsel zowel ecologisch als economisch duurzaam moet zijn. En door Simon Storm van het departement Landbouw en Visserij die vermelde dat Generation food werd beloond met steun en met de titel van Voedselveranderaar in kader van de Vlaamse voedselstrategieEen tweede boeiend onderdeel van de summit was de terugblik op de Generation Food Makeathon van 2022, waar kersvers afgstudeerden Etienne Daems en Eva Van Beek hun ervaringen deelden. Samen met heel wat medestudenten waagden ze zich aan de ontwikkeling van innovatieve voedselproducten op basis van lokaal geteelde eiwitrijke gewassen. Hieruit kwamen Lupilicious en Krokerwt als winnende concepten. Niet enkel een mooie leerervaring voor de studenten, ook opdrachtgever Signature Foods putte hier inspniratie én energie voor de toekomst uit. Een mooi bewijs van hoe jonge ondernemersgeesten de voedseltoekomst van morgen mee vorm geven.


Hierna nam foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh ons mee op een culinaire reis van het verleden naar het heden. Vandaag inspireert hij ondernemers met eeuwenoude smaken, gebruiken en producten, op basis van onverwacht smakelijke vondsten uit beerputten Zijn verhalen over het koken met historische ingrediënten, zoals de paradijskorrel, een zaadje met een peperachtige nootsmaak waar een lokale slager een heerlijke droge worst met maakte, leerde ons dat we wat vaker achter ons moeten kijken. Beluister zeker binnenkort ook onze podcast met Jeroen waarin hij hier nog meer over vertelt!


In het panelgesprek 'De stad als positieve katalysator'werd de interactie tussen steden en lokale ondernemers in het bevorderen van duurzaam voedselinitiatieven belicht. Vertegenwoordigers van de steden Leuven en Antwerpen deelden hun visie op hoe steden een positieve stimulans kunnen geven om duurzaam ondernemen kunnen bevorderen. Thibault Geerardyn, Directeur van Rikolto Belgie, vertelde hoe Rikolto deze steden ook meehielp een duidelijke voedselstrategie te schrijven en hoe je als stad dit kan vertalen naar lokale ondernemers. Bar Stan deelde hier ook hun ervaring over hoe Stad Leuven mee de schouders zette onder duurzaam ondernemerschap, met een warme oproep om dit succesrecept ook elders toe te passen.Hierna nam Eva Kestemont het woord, een vooraanstaandjournalist en auteur van “Verbeterd Recept”. Zij vertelde over haar experiment waarin ze een maand lang geen ultrabewerkte voeding at en wat ze hieruit geleerd had. Ze schudde het publiek wakker met ontnuchterende feiten over hoe een aanzienlijk deel van ons dagelijks dieet bestaat uit ultrabewerkt voedsel, en hoe dit gelinkt is aan tal van gezondheidsproblemen. Gelukkig liet ze ons niet geschokt achter, maar besteede ook aandacht aan mogelijke en haalbare oplossingen. Een duidelijke en optimistische oproep waarmee ze de voedselindustrie mee wil aanmoedigen én ondersteunen in het zoeken naar gezondere oplossingen.


Pieter Verhelst van Boerenbond sprak over de gedrevenheid van Vlaamse landbouwers om elke dag verse en betaalbare producten aan te bieden, terwijl ze ook werken aan eco-efficiëntie en de eiwitshift. Hij benadrukte het belang van het creëren van ontmoetingsmomenten tussen boeren en consumenten, en hoe Generation Food kan helpen bij het versnellen van deze positieve veranderingen.


Tot slot betrad Jolien Schelstraete, sinds juni de business developer bij Generation Food, het podium om de toekomstvisie van Generation Food te ontvouwen. Met een frisse blik en een vernieuwende aanpak, benadrukte Jolien de ambitie van de organisatie om een katalysator te worden voor innovatie en samenwerking in het voedsellandschap.


Als onderdeel van deze visie lichtte Jolien toe hoe Generation Food als pre-incubator ondernemerschap in de voedselsector wil stimuleren. Ze legde een sterke nadruk op het belang van diversiteit, inclusiviteit en positiviteit, en hoe deze waarden centraal staan in de missie van Generation Food om een duurzame voedseltoekomst te bouwen.


Een belangrijk aspect van de strategie die Jolien presenteerde, is het aanbieden van educatieve en interactieve formats zoals Masterclasses, Dinner Hacks en Make-a-Thons. Deze initiatieven zijn ontworpen om op interactieve en inspirerende wijze kennisoverdracht, creativiteit en samenwerking te bevorderen:


Masterclasses: Deze zijn bedoeld om diepgaande kennis en expertise te delen over cruciale onderwerpen binnen de voedselsector. Dankzij de interactieve aanpak doorsprekt met tips en weetjes, bieden deze classes een rijke leerervaring en bieden ze deelnemers de kans om inzichten te vergaren waarmee ze zelf onmiddellijk aan de slag kunnen. Dit korte format van 1 à 1,5u leent zich perfect als inspirationele sessie voor uw teorganisatie of als boeiende talk voor uw leden.


Dinner Hacks: Een innovatieve benadering om discussies en samenwerking te stimuleren rond voedselgerelateerde uitdagingen. Tijdens deze dinner hacks combineren deelnemers samen eten met het brainstormen naar concrete oplossingen voor een centraal gesteld probleem in de sector. Het is een smakelijke combinatie van netwerken, leren en culinair genieten. Het beproefde concept leent zich perfect om complexe vragen op korte tijd aan te pakken. Een paar succesverhalen uit het verleden zijn de uitwerking van lokale voedselstrategieën en concrete implementaties voor lokale eiwitrijke teelten, maar kan ook perfect werken om een innovatiefunnel te vullen, of als bedrijf duurzame voeding centraal te zetten binnen de team-werking.


Make-aThons: Dit is een intensieve 2-daagse brainstorm- en ontwikkelingssessie waarin studenten uit verschillende onderwijsinstellingen en studierichtingen met bedrijven samenwerken rond één centrale voedsel-uitdaging . Het doel is om binnen die beperkte tijdspanne innovatieve oplossingen te creëren, van concept tot en met protype.


Jolien benadrukte verder dat door deze initiatieven te organiseren, Generation Food hoopt een robuuste gemeenschap van voedselinnovators en ondernemers te cultiveren. Ze sloot af met de ambitie om de bekendheid van Generation Food te vergroten en de organisatie meer commercieel te profileren, waarmee ze een sterke basis legde voor de toekomstige richting van Generation Food.


De Generation Food Summit was dus zonder twijfel een inspirerend platform dat licht wierp op de kracht van ondernemerschap in het vormgeven van een duurzame en gezonde voedseltoekomst. Het is duidelijk dat door samenwerking, innovatie en een terugkeer naar onze voedselwortels, we een positieve impact kunnen maken op het voedsellandschap van morgen.


Binnenkort starten we in dit licht ook met onze podcasts, waar we verschillende actoren aan het woord zullen laten. Dus hou zeker deze website in de gaten.Heb je zelf vragen of opmerkingen? Wil je samenwerken of aan 1 van de evenementen deelnemen? Neem dan contact op via hello@generationfood.be


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page