top of page
GF_CONVERSATIONSTARTER_Granen&Peulvrucht

1-op-1 netwerken met lokale bedrijven uit de regio Hageland en Dijland.

RECAP WEBFORUM + NETWERKEVENT

Maandag 14 DECEMBER 2020    

Door Nele Lauwers: Consulent Boerenbond nieuwe verdienmodellen

Hoe ziet de vraag naar lokale granen en peulvruchten eruit? Boerenbond en Generation Food organiseerden op 14 december een webinar en aansluitend online netwerkevent voor landbouwers, bakkers, brouwers, voedingsproducenten, … uit de regio Hageland en Dijland. Met deelnemers uit de regio en daarbuiten, werd deze avond heel erg gesmaakt. Je kan het webinar hier herbekijken.

Tijdens het webinar deelden Lucas Van den Abeele van brouwerij 3 Fonteinen en akkerbouwer Simon Colembie hun ervaringen met lokale samenwerkingsverbanden tussen boer en verwerker.

Simon heeft een akkerbouwbedrijf van 50 gelegen in Kruisem. Via het praktijkcentrum Inagro kwam hij in contact met het voedingsbedrijf La vie est belle dat voor hun vegetarische burgers op zoek was naar lokale soja. Omdat ze er een markt in zagen, was ook Colruyt betrokken. Zij brachten het verhaal van lokale soja naar hun klanten en garandeerden zo een plaats in de markt.

Lucas werkt voor brouwerij 3 Fonteinen en is coördinator van een granennetwerk met boeren die tarwe en gerst produceren voor de brouwerij. Hij volgt de productie op met de boeren, stimuleert kennisuitwisseling tussen de boeren maar ook met de mensen binnen de brouwerij. De lokale granen dragen bij aan de versterking van het authentiek karakter van hun bier en daarvoor is interesse in de markt.

In beide samenwerkingsverbanden staan een duurzame teeltmethode en een faire prijs voor alle schakels in de keten centraal. Op basis van hun ervaringen zijn beide sprekers er bovendien van overtuigd dat deze manier van samenwerken nog heel wat potentieel heeft.

 

 

 

HERBEKIJK HIER ​DE WEBINAR

TIPS VAN SIMON & LUCAS

  • Maak tijd om elkaar te leren kennen: wat vind je belangrijk als ondernemer? Is er een klik?

  • Zoek naar wat je bindt en werk aan een gezamenlijk verhaal.

  • Breng een bezoek aan elkaars bedrijf.

  • Begin met een klein volume en groei stap voor stap.

  • Geniet samen van wat er gecreëerd wordt.

Nog verdere vragen over dit onderwerp.

Laat ons het weten door een mail te sturen naar: nele.lauwers@boerenbond.be

Het evenement was een organisatie van:

 

 

in samenwerking met:

BB_BLL_300dpi_sRGB-01.png
Logo_Geel.png
ISP_BL_sRGB_150dpi.png
Groene Kring Logo zonder baseline.png
praktijkpunt_landbouw_VB.png
bottom of page