MAKEATHON:
Valoriseren van voedselnevenstromen
8 SEPTEMBER 2020
Om ondernemerschap en innovatie te simuleren in de voedingssector, organiseerde Generation Food een Makeathon. Daarbij worden hedendaagse uitdagingen in voedselketens voorgeschoteld aan jonge innovators. Tijdens twee dagen intensief samenwerken zoeken zij naar innovatieve oplossingen met een overtuigende business case.
De opdracht voor de deelnemers – studenten voedings- en dieetkunde,
marketing, bedrijfsmanagement en informatica – was duidelijk: vind
oplossingen voor nevenstromen die vandaag niet ten volle gevaloriseerd
worden. Concreet ging het over het appelpulp van drankenproducent
Konings NV in Zonhoven en aspergekontjes van Aspergehoeve Lavrijsen in
Herk-de-Stad. Twee nevenstromen die nu op de composthoop belanden of
als dierenvoeder gebruikt worden.
De bedoeling van deze Makeathon was om de verwerking van deze
nevenstromen hoger te laten scoren op de ladder van Moerman (zie
afbeelding), en deze nutritioneel waardvolle grondstoffen dus opnieuw in
te zetten als voedsel voor mensen.
Na twee dagen brainstormen, hacken, itereren, intensief samenwerken en
prototypes maken in de keuken, kwamen zes groepen hun business case
voorstellen voor een professionele jury. Dit waren de zes ondernemingen:
-
A(s)péro: Gedaan met saaie wortelen en bloemkool met cocktailsaus. Met A(s)péro haal je een culinair trio van apéritiefhapjes op basis van aspergemousse in huis. Een restaurantfeeling bij jou thuis.
-
Koningsbrood: De vezelinname van de Belg is te laag en je kinderen willen maar geen bruin brood eten? Koningsbrood heeft de oplossing, door gebruik te maken van gedroogd appelpulp verkopen ze een heerlijk, vezelrijk en wit brood.
-
Breakola: Granola is gezond, maar nu ook duurzaam. Door gebruik te maken van gedroogd appelpulp bevat deze Breakola extra vezels en eiwitten, en hebben we minder grondstoffen nodig om de granola te produceren.
-
EaTwise: Heerlijke falafel met gedroogd appelpulp als bindmiddel. Als duurzame, plantaardige maaltijd voor horeca.
-
Lentebol: De Lentebol is een luxeproduct dat de veelzijdigheid van de asperge aantoont. Deze praline met aspergemousse is een unieke culinaire ervaring.
-
Rep-eat: Zocht je een innovatieve, experimentele bakker? Zoek niet verder, Re-eat experimenteert met nevenstromen voor de producten die ze verkopen. In elk gebak, brood of boterkoek zit een nevenstroom verwerkt.
Uiteindelijk koos de jury voor Breakola, de vezel- en eiwitrijke granola op basis
vangedroogd appelpulp. Voornamelijk de eenvoud van het concept, de
gemakkelijkeimplementatie, de potentiële schaalbaarheid en de hoeveel
gebruikte reststroom per portie charmeerde de jury.
Vandaag is Breakola uitgegroeid tot de start-up Délicé: ze verkopen meerdere
soorten granola waarbij gebruik wordt gemaakt van een veenbessen
nevenstroom.
Kortom: de Makeathon was een groot succes! Wil je nagenieten van de i
nnovatieve sfeer? Bekijk de foto's hieronder.