top of page

INTRO TOT … GETWASTED

1/3 van alle voeding wereldwijd wordt verspild. Hiervan is 98% eigenlijk nog geschikt voor consumptie. Dit zijn duizelingwekkende cijfers. Hier moet toch iets aan gedaan kunnen worden, dachten ze ook bij EIT food en Growzer. Samen creëerde ze ‘GetWasted’, een innovatief online platform waar voedseloverschotten en reststromen aan de kostprijs verkocht worden.


De voordelen van dit project zijn veelvuldig en bevinden zich zowel op ecologisch, economisch en sociaal vlak. De landbouwers maken bv geen verlies op hun overschotten en ze verminderen het risico op financiële tegenslagen door deze diversificatie van hun afzetmarkt. Zo kan een deel van de 60 miljard euro die in Europa verloren gaat aan voedselverspilling, gerecupereerd worden.


Get Wasted, een idee van Frank De Meulder, lost dus een probleem op door ervoor te zorgen dat voedseloverschotten, reststromen en afvalstromen hun marktwaarde behouden. Een stap in de goede richting, maar wel een die ook laat zien welke uitdagingen er nog zijn.


Vanuit een circulair perspectief is het afval van de ene speler de grondstof voor een andere. Als marktplaats faciliteert GetWasted vraag en aanbod door restproducten te matchen met hun ideale afzetmarkt. Het algemene doel is om voedseloverschotten en nevenstromen te upcyclen zodat ze geld opleveren in plaats van dat ze geld kosten.


Het is een echte opportuniteit om voeding aan een voordelige prijs te voorzien voor kwetsbaardere consumenten door bijvoorbeeld samen te werken met onder andere scholen, woonzorgcentra, sociale kruideniers en voedselbanken.

Daarnaast heeft dit ook een positieve impact op de CO2 uitstoot. Dit project handelt immers volgens een circulaire visie: ‘het afval van de ene actor kan als grondstof dienen voor een andere’.

Het gaat er vooral om met mensen te praten en hun ogen te openen voor deze nieuwe opportuniteiten die voor hen ligt." Frank De Meulder , algemeen directeur van Growzer.

Verder maakt Get Wasted het ook mogelijk de keten zo te organiseren dat sociale tewerkstellingsplaatsen kunnen worden opgenomen om deze overschotten te verwerken tot soepen en maaltijden. Eenmaal verwerkt kunnen zij het platform gebruiken om deze producten op de markt te brengen. Daarnaast richt Get Wasted zich ook op de valorisatie van reststromen door ze als grondstof aan te bieden aan circulaire start-ups en voedselverwerkende bedrijven. En enorme win-win voor alle partijen.


Samen kom je verder


Het GetWasted platform biedt ook logistiek voordelen. Het samenbrengen van verschillende actoren maakt logistieke bundeling mogelijk. Dit is niet alleen praktisch maar ook duurzamer. Een belangrijke USP die geïnteresseerde over de streep moet trekken om mee te stappen het platform.


Tot slot hoopt oprichter Frank De Meulder ook dat het innovatieve karakter van dit platform kan leiden tot inspiratie voor andere circulaire projecten.


Valoriseren van reststromen, ook door studenten.


Vaak kunnen reststromen nog heel nuttig gebruikt worden en komen er fijne, innovatieve en vooral lekkere producten uit voort. Al eens gedacht om appelpulp te verwerken in granola of rode bonen in chocopasta? Dat waren alvast enkele ideeën die voortkwamen uit de jaarlijkse makeathons met multidisciplinaire studententeams georganiseerd door generation food. Hier werken de studenten telkens samen om prototypes voor voedingsproducten op basis van voedselresten te creëren.


Bedoeling van deze makeathons is studenten met voedselverspilling in contact te brengen en ook met oplossingen te laten komen. De winnaars van deze makeathons dragen dan ook onmiddelijk bij want hun product wordt verder ontwikkeld. Karl Magnus coördinator Generation Food

Robin Food

Ook voedseloverschotten en producten die afwijken van de norm, zoals groenten met een rare vorm of kleur, kunnen toch nog erg smaken. Het project ‘Robin Food’ weet dit maar al te goed en verwerkt groente- en fruitoverschotten tot sappen, soepen en sauzen. Deze producten worden deels regulier verkocht deels verdeeld onder kwetsbare burgers. Op die manier doen ze hun motto ‘Save food, support people’ dan ook alle eer aan.


Samen gaan we voor een zinvol (her)gebruik van voedseloverschotten en gezonde, lekkere voeding voor iedereen. " Robin Food"

Werken rond de vermindering van voedselverspilling leidt dus niet alleen tot extra inkomsten voor de boeren en tot lekkere, nieuwe producten maar ook tot ondersteuning van sociale initiatieven. En vooral tot minder afval uiteraard.


EIT Food West bracht vorig jaar partners en start-ups samen om te laten zien wat de uitdagingen zijn en wat we kunnen doen om dit probleem op te lossen. In onderstaand filmpje wordt er dieper op ingegaan.




Onze bronnen en verdere info:


https://www.eitfood.eu/projects/get-wasted-circular-food-platform-that-fights-food-waste

https://www.getwasted.eu/

https://www.robinfood.be/

https://www.generationfood.be/makeathon

https://www.eoswetenschap.eu/voeding/wereldwijde-voedselverspilling-hoger-dan-verwacht


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page